Under tiden!

Den bubblar bra och det luktar syrligt.
Kan bara vara bra.

Jo, jag lovade ett recept.
Bröddeg
surdegen
50 g jäst
7 dl vatten
18 dl rågmjöl
9 dl vetemjöl
2 dl rågkross
1 msk salt
2 msk brödkryddor
1/2 dl neutral olja
mjöl till utbakning
Gör så här
1. Dag 1, Surdeg
2. Dag 4, Bröddeg: Mät upp resten av mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör om tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, salt, olja, kryddor, mjöl och rågkross. Arbeta för hand eller i maskin till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 2 timmar.
3. Sätt ugnen på 250°. Mjöla bakbordet. Stjälp upp degen och knåda den smidig. Forma 2 limpor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt limporna jäsa i 30 minuter. Grädda i 30 minuter på nedersta falsen. Stäng sedan av värmen och låt bröden stå inne i ytterligare 15 minuter. Låt limporna svalna på galler under duk.
Låt jäsa 2 timmar
1 timme kvar i ugnen
ligger bra till.
Under tiden bjuder min Älskling på goa mackor.
Surdegen själv.