Så var det dax för ålen!



Så har dagen kommit då vi skall röka ålen. Vi tänder i röken någon timma innan vi skall hänga in ålen. Detta gör vi för att vi skall få bort all fukt som finns inuti röken om den har varit oanvänd en tid. Under tiden häller vi bort saltlagen som ålarna legat i och häller på rent vatten som de får ligga i någon halvtimma. Därefter hänger vi upp dem i snören, detta för att så mycket vatten som möjligt skall rinna av dem och dels för att de skall hänga och bli raka. Nu har det börjat att brinna fint i rökugnen och vi börjar att lägga in Ale ved, både torr och färsk. Det blir väldigt fin rök av Ale. Det är inte bra att elda med barrved för den innehåller mycket tjära. I Skåne och Danmark använder man Bok.



Så hänger vi in ålarna i rökhuset. Där får de hänga på låg värme 2 – 2,5 timmar. Detta för att ålarna skall torka och så att ingen fukt stängs in i dem för då är det väldigt stor risk att de smakar beskt. Därefter höjer vi så värmen och ålarna får hänga i röken ytterligare 4 – 4,5 timma. Hela tiden måste vi se till så att det finns ved i ugnen och att den inte brinner för mycket. Det är ju rök vi vill ha, inte värme. Hur vet man då när ålarna är färdiga ? Detta går numera på rutin för vi har rökt ett antal gånger förut men man måste ändå kontrollera ålarna. När skinnet släpper bra ifrån fiskköttet är de färdiga. Bättre att röka lite extra tid på dem än att de får vara inne för kort tid i röken så att de inte är färdiga.

Eller så har man en snäll vän som gör jobbet åt en.


Hamnfogden! 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0